MAKALEYİ SESLİ DİNLE
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Fıkra bu ya, bir gün Temel’in karşısına cin çıkmış, “Temel! Dile benden ne dilersen,” demiş.
Temel, “ben Kıbrıs’a gitmek istiyorum, Kıbrıs’ı görmeyi çok istiyorum ama hem yükseklik korkum var hem de su korkum var. Denizin altından bir şerit yol yap, arabayla Kıbrıs’a gidip geleyim.”
Cin, “Temel bu çok zor, hatta imkânsız. Başka bir dilek dile,” demiş
Temel, Cin’e demiş ki “Fadime ile 40 yıldır evliyim ve Fadime’yi bir türlü anlayamıyorum. Bana Fadime’yi anlama yeteneği kazandır,” demiş.
Cin, “Temel, yol kaç şeritli olsun? Kıbrıs’a şeritli yol yapmak, Fadime’yi anlamaktan daha kolay” demiş.
Toplumda özellikle hanımların anlaşılamayacağı üzerine, bu fıkrada olduğu gibi bir anlayış var. Aslında kadın veya erkek fark etmeksizin anlaşmak ve anlaşılmak mümkündür ve gerçekten çok önemlidir. Evlilik hayatında “anlaşabilmek” önemli kavramlardan biridir. Anlamak ve anlaşılmak kavramları hakiki manasıyla içi doldurulup icraata konulduğu takdirde yani fiilen uygulandığı zaman, aile içi iletişimde ciddi anlamda fayda sağlar.
Bugün gerek teknolojik aletlerin ve sosyal medya platformlarının oluşturmuş olduğu çalkantılı hayat gerekse sosyal hayatta zayıflayan insan ilişkileri sebebiyle aile içi iletişim, eşler arası münasebetler de zayıflamış durumdadır. Eşler birbirine pek zaman ayırmadığından, aralarındaki muhabbet zamanla zayıflayabilmekte, sorunlar birikebilmekte ve biriken sorunları birbirine zaman ayırıp çözemediklerinden dolayı, aile birliğine zarar verir hale gelebilmektedir.
İnsan anlaşılmak isteyen bir varlıktır. Anlaşılmanın ilk adımı ise dinlenmektir. Dinlemek, kişiyi anlamayı sağlar. Eşler birbirini dinlediği takdirde, birbirini anlar. Anladığı takdirde, olumlu bir ilişki geliştirir. Bu da aile medeniyetinin sağlam bir şekilde devam etmesini sağlar.
Eşlerin birbirini anlamaları için bazı iletişim becerileri şunlardır:
Açık İletişim
Eşler birbiriyle iletişim kurarken, imalardan uzak durmalı, açık ve dürüst bir iletişim kurmalıdır. Birbiriyle duygularını ve düşüncelerini paylaşabilmeli ve uygun bir dil ile ifade edebilmelidir. Açık iletişim, kişinin anlaşılmasında önemli bir faktördür. İmalı ve üstü kapalı konuşmalar, yanlış anlaşılmalara, bu da iletişim problemlerine sebep olabilmektedir.
Empati Kurmak
Karı koca birbirinin duygularını anlamaya çalışmalıdır. Birbirinin bakış açısını anlamak ve kendini diğerinin yerine koyarak iletişim kurmaya çalışmak, birbirini anlamak için önemli unsurdur. Duygularını gizlemeye çalışmak ve onun gözüyle bakmayı ihmal etmek ise iletişime zarar verir.
Zaman Ayırmak
Eşler, birbirini en iyi şekilde anlayabilmek için birlikte vakit geçirmelidir. Birlikte yemek yemeli, birlikte yolculuk yapmalı ve en kaliteli vakitleri birbirine ayırmalıdır. Ortak zaman ve ortak aktiviteler, faaliyetler birbirini anlamak için çok önemlidir.
İhtiyaçları Karşılamak
Eşlerin birbirini anlaması için duygusal, psikolojik, sosyal, fiziksel, biyolojik ihtiyaçlarını anlamaya çalışmalıdırlar. Birbirinin ihtiyaçlarını anlamak, birbirini anlamak için önemlidir. Görmezden gelmek, değersizlik hissettireceğinden dolayı, eşlerin birbirinden uzaklaşmasına sebebiyet verir. İhtiyaçların, beklentilerin karşılanması, kişinin anlaşıldığını ifade eder.
Destek Olmak
Ailenin özellikle bazı zamanlarda bütünlük sağlaması önemlidir. Özellikle hastalık, doğum, önemli günler ve zamanlar birbirinin yanında olması, destek olunması yolunda önemli adımlardır. Özellikle zor zamanlarda sağlanan destek, eş için çok önemlidir. Zor zamanlarda yanında yer almaması ise duygusal anlaşılmanın zorlaşması sebebiyle anlaşılamadığı düşüncesini doğurur ve bu da zarar verir. Maddi manevi anlamda eşler birbirine destek olmalıdır. Zaten bizim kültürümüzde nikâh kıyılırken dahi “iyi günde kötü günde” diye evlilik başlatılır. Bir eşin giriştiği faydalı, hayırlı bir işte diğer eş mutlaka destek olmalıdır. Ailede bir başarı varsa, bu eşlerin birbirine destek vermesi ile olmuştur. Aksi ise huzursuzluk, anlaşılmazlık ve değersizlik doğurur.
Günlük Konuşmalar
Eşler sadece problemler, sorunlar ve olumsuz konularda konuşmamalı bir biriyle aynı zamanda günlük konuşmalar, sıradan paylaşımlar yapabilmelidir. Eşler birbirine samimi davranmalı ve hayatı bazen sadeleştirip, muhabbetine konuşmalar yapabilmelidir. Birbirinin moralini bozmayacak, gündelik konuşmaların da yapılması anlaşılma ve iletişimi güçlendirir.
Takdir ve Tebrik
Eşler birbirini takdir etmeli ve tebrik etmelidir. Küçük başarılarda dahi bazen takdir ve tebrik güzel neticeler doğurmaktadır. Eşinin yaptığı güzel bir iş veya hanımın yaptığı güzel bir yemek, sıradan bir faaliyet dahi takdir edilebilmelidir. Takdir, mevcudun daha iyisini her zaman getirir ve kişinin kendinin anlaşıldığı duygusunu hissettirir. Bu da aile içi bağları güçlendirir.
Tatlı Dil ve Nezaket
Ecdadımız “tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır” demiş. Tatlı dil ve nezaket anlaşmak ve anlaşılmak için önemlidir. Tatlı dil ve nezaket kişiye kendini hem değerli hissettirir hem de anlamak ve anlaşılmak için sağlam bir köprü görevi görür. Eşlerin birbirini sevdiğini söylemesi, emrivaki yerine ricada bulunması, teşekkür etmesi nezaketin önemli unsurlarıdır. Bu unsurlar da anlaşılmak için önemlidir.
Kriz Yönetimi
Her ailede yer yer krizler çıkabilir, tartışmalar kavgaya dönüşebilir. Önemli olan bu tartışmaları ve çatışmaları sağlıklı bir şekilde çözmektir. Bir nevi kriz yönetimini doğru yapmaktır. Çatışmalar eğer sert bir üslup ve kırıcı yöntemlerle çözülmeye çalışılırsa, daha da derinleşebilir. Karşı tarafa psikolojik ve duygusal zarar verir. Bu da eşinin kendini anlamadığını düşüncesine sebep olur. Böylece aile içi iletişim zarar görür. Bunun yerine çatışmalarda sakin olmak ve sağlıklı bir şekilde çözmeye çalışmak önemlidir. Bazen biraz ara vermek, o an konuşmak yerine sakinleşmeyi beklemek yine önemli bir çözüm yoludur.
Saldırgan bir şekilde çözmeye çalışmak yerine, sakin ve çözüm odaklı olmak bu krizleri yönetmek için daha önemlidir.
Samimiyet ve Muhabbet
Samimiyet ve muhabbet eşlerin birbirini anlaması için belki de en önemli faktördür. Samimiyet ve muhabbet ile gönüller inşa edilir, bu gönüller ile medeniyetler inşa edilir. Bizim ecdadımız samimiyet ve muhabbetle medeniyet inşa ettiler. Biz de bugün ancak samimiyet ve muhabbet ile ailemizi ihya ve medeniyetimiz inşa edebiliriz. Samimiyet ve muhabbet karşı tarafa, kendinin anlaşıldığını ve kendine değer verildiğini hissettirir. Bu sebeple eşlerin birbirini anlaması için ve birbirini anladığını hissetmesi için samimi olması ve birbiriyle muhabbet etmesi önemlidir.
Ortak Gayeler
Eşler ortak gayeler, amaçlar belirlemelidir ve bu gaye ve amaçlar yolunda birlikte hareket etmelidir. Aynı yere giden bir arabadaki yolcular gibi birbirini desteklemeli ve birlikte çalışma ruhu elde etmelidir. Bu da aynı amaca yürümeleri sebebiyle birbirini daha iyi anlamalarına sağlayacaktır. Hane Birliği ortak gayeler ile kuvvet bulur.
İyi Niyet
Niyet, amelden önce gelir. İyi niyet dinimizin emrettiği, kötü niyet ise yasakladığı bir durumdur. Niyet iyi olunca akıbet hayır olur. Eşler birbirini iyi niyetle, hüsnü zan ile dinlemeli ve anlamaya çalışmalıdır. Kötü niyet de iyi niyet de bedene akseder ve iletişimi etkiler. Bize en yakın insan olan eşimize karşı daima iyi niyet beslemeli ve bunu bir ibadet şuuruyla yapmalıyız.
Aile içi iletişimde anlamak ve anlaşılmak aile birliği ve huzuru için çok önemlidir. Her kültürün ve ferdin anlayış tarzı farklı olabilmekle birlikte, ortak anlayışlar da söz konusudur. Eşler birbirini anlamak için ortak anlayış benimsemelidir. Beklentileri azaltmalı ve ortak hedefler peşinde giderek ortak anlayış geliştirmeye çalışmalıdır. Karı-koca karşı tarafın kendisini anlayışla karşılamasını beklemek yerine, kendisi anlayış göstermelidir. Böylece karşı tarafın da kendisine karşı anlayışlı davrandığını görecektir. Diğerinden beklemek yerine, bizzat kendisinin anlayış göstermesi, bu anlamda çok önemlidir. Anlayış gösterdiği ölçüde, anlaşılacaktır. Onun için “eşim beni anlasın,” düşüncesine sahip olan kişi, kendisi anlayışlı olmaya gayret etmelidir. Böylece karşılıklı anlayış vücut bulacak ve huzurlu bir yuva, huzurlu toplum inşa edilecektir.
Adnan Kalkan
adnankalkan01@gmail.com
Twitter: @adnankalkan01
YouTube: Adnan Kalkan
instagram: adnankalkan01
Facebook: adnankalkan01
Adnan hocam sizleri tebrik ediyorum. Bizler için bu kadar uğraşıp böyle değerli bilgileri sunduğunuz çok teşekkür ederim. Nesli ihya, medeniyeti inşaa ancak ailenin birbirine kenetlenmesi ile mümkündür. Rabbim aile huzurumuzu daim eylesin, vatana dinine bağlı bireyler yetiştirmeyi nasip etsin inşaallah.